Whiskey and spirits blog

London Craft Distilling Expo 2016

London Craft Distilling Expo 2016
lexpo16_1-1024x610 London Craft Distilling Expo 2016
Old Trumman Brewery

Otprilike nešto više od tri mjeseca već prođe od petka koji je trebao biti onaj sasvim uobičajeni početak sljedećeg od vikenda u nizu, no taj sam dotični petak obavio jedan skype poziv koji nisam ni slutio gdje će me odvesti, a gdje bi tek još mogao. U jednom od mailova Bill Owens reče, let’s do a skype call, lakše cemo proći uživo to o čemu imamo razgovarati. Rekoh u redu, te naravno mislivši pri tome; “ma skinut će me u 5 minuta, ali super, ne razgovara se s Billom osobno svaki dan”. Na kraju je razgovor potrajao skoro sat vremena, Bill me upitao ako ću doći i na ovogodišnji London expo, a jedna od stvari je izmedju ostalog i bila poziv; “why don’t you come with us to Scotland?”(molim, gdje!?) – “ADI organizira putovanje u Škotsku i obilazak Speyside destilerija u tjednu prije London expa, pa javi ako si zainteresiran da ideš s nama.”- “U redu, hvala ti na pozivu, razmisliti ću pa javim što sam odlučio.”

Halo, zemlja zove, Bill Owens ti je upravo ostavio otvoreni poziv za zajednički tour po Speyside destilerijama, a ti onako kulerski, ok I’ll think about it and get back to you on that one. Dobro, ustvari bio je to normalan trezven odgovor, no s druge strane ono veliko dijete u meni je već skakalo u kiltu i bjesomučno ubijalo svaki smislen ton u gajdama lokalne trubačke sekcije. Tri mjeseca kasnije, autobusom iz Rijeke do Trsta, pa čeličnom pticom iznad ogoljelih alpskih vrhova, preko Londona do Edinburgha i eto me – Highland hotel, Stirling, iščekivanje prvog dana Speyside turneje s kraljem u whisky monarhiji. Nisam ni slutio da ću kao jedan od ekipe sjediti za istim stolom sa ljudima čije su mi knjige dio glavne literature, da ćemo kušati i komentirati ista pića, da me Ian Smiley pita za mišljenje, a Alan Dikty plati pivu kasnije u pubu. Da stavimo trešnju na vrh torte, vođa puta je bila ni manje ni više do Julia Nourney, žena iz najviše klase sudaca i neovisnih savjetnika u svijetu proizvodnje jakih alkoholnih pića, a iznad svega jedna zaista fantastična osoba. Ono što je trebalo biti četiri, pet dana u Londonu, pretvorilo se u dva tjedna Velike Britanije. O škotskim putešestvijama u narednim postovima, ima materijala za solidan broj istih, krenimo sada s temom London Craft Distilling Expo 2016.

Prošla godina bila je prva od, nadam se godina u nizu pohođenja londonskog craft distilling expa, inače organiziranog od strane ADI-a (American Distilling Institute) i lokalno, velikog gin autoriteta i u zadnje vrijeme poprilično traženog savjetnika, Davida T. Smitha. Sam expo je i ove godine okupio veliki broj proizvođača opreme i sirovina, savjetničkih i marketinških agencija, novinara, pisaca i blogera, destilatera koji to jesu i koji to žele postati, slučajnih namjernika i svih ostalih duša koje nisam uključio u ovo puko nabrajanje. Nekoliko mjeseci prije početka expa, David mi je već pisao ako stižem i da me akreditacija čeka došao – ne došao, što mi je bilo izuzetno drago pročitati. Lijepo je kada znate da ste ostavili dobar dojam na nekoga. U svakom slučaju, odgovorih Davidu da ako ne bude nepredviđenih događaja, sigurno se vidimo. U međuvremenu se odigrala i ova priča sa Billom, pa se sve spojilo u jedno predivno putovanje.

lexpo16_6 London Craft Distilling Expo 2016

Kao što napomenuh ranije, sam expo je bio dobro posjećen, primjetno veći broj ljudi nego prošle godine, a također istu paralelu možemo povući sa izlagačkom stranom. Od proizvođača kotlova moglo se posjetiti štandove dobro nam poznatih njemačkih proizvođača Kothe i Muller, a predstavnik potonjeg mi je i tijekom razgovora napomenuo da je primjerak kotla identičan izložbenom upravo u isporuci prema Rijeci, u Hrvatsku. Rekoh odlično, baš mi je drago, ima još hrabrih u lijepoj našoj, svaka čast! Toliki potencijal za proizvodnju kvalitetnih voćnih rakija, a na kraju zapnemo na svetom trojstvu kočionog sustava razvoja; trošarine, insolventnost dužnika i prodaja rakija upitne kvalitete na crno za 50 kuna po litri. Zato i kažem, čovjek koji je naručio spomenuti kotao u ovom trenutku je zaista hrabar, jer imati destileriju nije jeftin sport. Primjerice, jedan Kothe ili Muller kotao zapremnine 400 litara košta između 40 i 70 tisuća eura, ovisno o količni opreme i broju destilacijskih podova u kolumni. Do your own math, što bi se reklo na engleskom jeziku. Od ostalih proizvođača evo i dva imena iz susjednih zemalja, ako tražite proizvođača koji može u razumnom roku biti pri ruci ukoliko se odlučite za kupnju veselog stroja. Radi se o talijanskom proizvođaču Barison, te mađarskom Hagyo, koji je inače počeo ostvarivati uspjeh i s one strane bare. Cijene za Hagyo se vrte tu negdje kao i za njemačke kotlove, a ukoliko ima tko zainteresiran drage volje vam proslijedim kontakt od gospodina Lajosa. Bili su tu još i Nizozemci, pa američki Specific Mechanical Systems (brewing i distilling sustavi), te neizostavno najveći među svima, škotski Forsyths. Postoji samo jedna whisky destilerija u Škotskoj koja ne koristi Forsyths kotlove. O kojoj se radi, saznati ćete više u jednom od narednih postova, jer sam posjetio i tu destileriju i Forsyths.

Pročitajte još i  Whiskey i domaći stereotipi

lexpo16_10 London Craft Distilling Expo 2016

Osim mehanike, mogli ste posjetiti i štandove proizvođača food grade etilnog alkohola, veliki broj proizvođača boca, čepova, sustava za punjenje, pa sve do proizvođača kvasaca i savjetničkih kuća, te marketinških agencija. Međutim, najvrijedniji dio cijelog eventa bila su raznorazna predavanja i učionice, te iznad svega prilika za networking, za širenje poznanstava i ostvarivanje novih poslovnih suradnji. Sasvim neočekivano sam i sam dobio ponudu za posao od strane jedne od prisutnih tvrtki, no u ovom trenutku se vrte neki drugi planovi pa sam se srdačno zahvalio, ali svakako ostajemo u kontaktu. Nikad se ne zna.

lexpo16_14 London Craft Distilling Expo 2016

Kao što to obično biva, predavanja i učionice su se održavali u prostorima A i B, pa je uvijek pametno dobro proučiti program, kako biste na vrijeme mogli složiti svoj plan pohađanja. Prvi dan je krenuo već u 9:00 sati profesionalnom radionicom “Hands-on whisky blending” uz Juliu Nourney. Ubrzo nakon ove radionice moglo se poslušati počasnog govornika, Alexa Wolperta iz East London Liquor Co, inače ovogodišnjeg dobitnika nagrade za destileriju i za gin godine. Uslijedio je panel “How to start a distillery” uz moderaciju Dana Szora iz Cotswoldsa, gdje se moglo čuti osjetno puno korisnih informacija iz prve ruke, a koje ne možete pročitati niti u jednoj knjizi. Što se tiče prvog dana, tu bih još posebno izdvojio i predavanje Iana Buxtona: “It’s a rich man’s world – what funders really want?”, te predavanje o kvascima od strane predstavnika Lallemand-a.

Drugi dan je opet krenuo sa radionicom Julie Nourney, ovaj put “Whisky nosing”, gdje moram priznati da smo puno, puno naučili. Prošao sam to putovanje po Škotskoj u njenom društvu, no sačuvala je nekoliko trikova i za ovu radionicu. Svaki put me iznova zapanje ovakvi ljudi, toliko stručni u svom poslu, da nekada pomislite da jednostavno ne postoji pitanje na koje vam ne mogu pružiti odgovor. Tijekom dana su i za ljubitelje ruma bile organizirane dvije radionice, također nosing i blending, svaka zasebno. Michael Vachon iz Maverick Drinks-a je održao dobro predavanje o tome kako koristiti svoje komparativne prednosti na ovom veoma zahtjevnom tržištu, a Ivan Bell i Greg Dillon su rekli svoje na temu “Why packaging matters”. Ako ste whisky ljubitelj, onda vam je Greg zasigurno veoma poznat kroz svoj blog greatdrams.com. Greg i ja smo se upoznali na prošlogodišnjem expu kada je sudjelovao u jednom od panela, a jedan o interesantnih razloga zbog kojeg smo i još bolje kliknuli leži u činjenici da smo obojica strastveni navijači crvenih iz Liverpoola. You’ll Never Walk Alone Greg, i na tekmu i na whisky. 🙂

Pročitajte još i  Whiskey ili whisky?

lexpo16_20 London Craft Distilling Expo 2016

Nadalje, Stephen Gould je održao radionicu o Calvadosu i ostalim jabučnim destilatima, a moji Speyside drugari Ian Smiley i Alan Dikty su ispred ABT-a (Allied Beverage Tanks) pripremili također još jedno korisno predavanje, “Different equipment for different spirits”. Koliko je ovaj posao zanimljiv govori i činjenica da smo nakon ovog predavanja, Ian, Anand i Vaibhav iz indijskog Nao Spirits i ja toliko koncentrirano razgovarali o kotlovima, da smo u potpunosti previdjeli veoma zgodnu mladu damu bujne plave kose koja je također htjela nešto priupitati, ali u trenutku kada smo to shvatili, ona je u maniri vile nestala, gone with the wind, ode ona, nema je više. Ianu je to najteže palo, no već je bilo kasno. Pa ti pričaj o kotlovima…. istinski geek trenutak.

lexpo16_24 London Craft Distilling Expo 2016

Zanimljiva i korisna novina ovog expa je da ste se mogli bili predbilježiti za razgovor sa nekim od destilatera ili stručnih savjetnika kroz “Spirits Drop-In” program, te u svojih 15 minuta dobiti direktne odgovore na neka pitanja, odnosno pokupiti potencijalno važne savjete iz prve ruke. Sam expo je okončan završnim panelom na temu stanja u svijetu craft destilacije, te jednim dijelom i o tome da li je gin hype doživio vrhunac i što dalje očekivati? Samo u Engleskoj imate preko 300 različitih gin brandova, borba za tržište je nesmiljena, a da uspijete morate biti doista vješti i posebni. Članovi završnog panela bili su Bill Owens, Julia Nourney, David T. Smith, Stephen Gould (Golden Moon distillery) i Jon Hillgren iz švedske Herno Gin destilerije. Jon je imao veoma kvalitetna zapažanja na obje teme, a iz čestog spominjanja svog traktora dalo se naslutiti da mu je to izgleda najveća radost po kupnji farme na kojoj je otvorio destileriju. Koliko god da imao i bogat bio, postoje te sitnice koje čovjeka zaista vesele. Naime, prvih petnaestak minuta završnog panela mogli ste vidjeti i na facebook stranici bloga u facebook live prijenosu. Video je još uvijek tamo, pa ga možete i naknadno pogledati. Po svršetku službenog dijela, druženje se tradicionalno nastavilo po lokalnim pubovima uz burgere i aleove, detalji…. ipak ne.

Sve u svemu još jedan veoma kvalitetan expo. S iskrenim veseljem očekujem sljedeći, ali prije Londona se najvjerojatnije javljam sa velike godišnje ADI konferencije, Baltimore 2017. Prošle godine je u San Diegu probijena granica od preko 2500 sudionika iz svijeta američkog crafta, a za 2017. godinu se očekuje i novi rekord. Srdačno Vaš je pozvan kao dio organizacijskog tima i ako ne bude nepredviđenih neprilika, obećavam Vam mnoštvo zanimljivih priča. Nakon Baltimore konferencije planiran je produžetak posjeta Sjedinjenim Državama, a kojim povodom…. to neka za sada bude tajna.

Od sljedećeg posta kreću priče o škotskim destilerijama, stay tuned 😉

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save2 thoughts on “London Craft Distilling Expo 2016”

  • Odlican clanak, stvarno sam ga uzivao citati jer si to tako dobro opisao da mi se cini kao da sam i sam bio u Londonu.

    Ovo si u pravu: “…zapnemo na svetom trojstvu kočionog sustava razvoja; trošarine, insolventnost dužnika i prodaja rakija upitne kvalitete na crno za 50 kuna po litri. Zato i kažem, čovjek koji je naručio spomenuti kotao u ovom trenutku je zaista hrabar, jer imati destileriju nije jeftin sport. “
    Nazalost vrlo tocno. Steta.

    Ovo sto pises za Kothe i Muller kotlove da dodju nekoliko desetaka tisuca eura je tocno. Povrh toga, vjerojatno se mora i cekati na njih godinu dana, a mozda i dulje od toga.

    Sigurno cu procitati i postove o Skotskoj koje ces napisati, a i ovo za Baltimore nagodinu zvuci genijalno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *