Whiskey and spirits blog

Retroaktivno: Whisky Fair Zagreb 2016

Retroaktivno: Whisky Fair Zagreb 2016

Retroaktivno: riječ koja se često koristi kao sinonim za “nisam stigao”, “nije mi se dalo”, “pokemon mi je sažvakao fileove” i slične isprike. Istina je, kao i uvijek ustvari negdje u sredini, pa tako i u ovom slučaju. Već znate iz jednog od prošlih blog postova da se dosta toga radilo iza kulisa, a malo se pisalo, no htjeli ne htjeli, od sada ćete i puno više čitati na blogu. 

zgwf2016_3 Retroaktivno: Whisky Fair Zagreb 2016

Za prošlu godinu se zagrebački Whisky fair moglo opjevati Đoletovim stihovima: “ušao sam na prstima…..”, ali nešto se generalno zakotrljalo te godine, koja bi mogla biti zapisana kao prekretnica u hrvatskom, a i regionalnom whisky svijetu. U isto vrijeme sam i ja nakon dugog premišljanja pokrenuo 23whiskeystreet.com blog, ekipa u Zagrebu pokrenula whisky klub, pa je do tada usamljeni jahač u liku facebook stranice “Ljubitelji viskija” dobio solidno društvance. Whisky Fair Zagreb, izdanje 2016. je skoro pa izvukao trenutni maksimum iz hrvatske whisky stvarnosti. Mogli ste vidjeti i kušati gotovo sve spomena vrijedno što hrvatski distributeri u ovom trenutku nude. Tako je, gotovo sve…., no krenimo od početka priče.

Postoji jedna stara izreka kojom često volim bocnuti svoje drage prijatelje sa domaće craft beer scene, a koja kaže da je životni san svakog piva da jednog dana postane whisky. Tako sam i ja sa svojim riječkim društvancem na putu prema whisky eventu u Zagrebu svratio prvo u Jastrebarsko u posjet ekipi Nova Runda craft pivovare. Suvišno je spominjati da druženje s Mirom i Markom uvijek prođe u pravoj atmosferi, a pogotovo kad im još i popijete sve redom pod izlikom kušanja novih batcheva. Tako eto krenusmo mi s pivom, putem kojim i svaki whisky kreće na svoje putovanje.  Koincidentno, no nadasve zanimljivo, čak štoviše što te subote sretosmo u Whisky Zagrebu i Matiju i Frana iz Varionice, još jedne pionire domaće craft brewing scene.

zgwf2016_5 Retroaktivno: Whisky Fair Zagreb 2016Nakon dva, tri kruga autom oko Hypo centra, pokupismo svoje Glenacairn čaše od ljupkih mladih dama na ulazu (odlična ideja, pohvala organizaciji) i uđosmo mi tako na Whisky Fair. Uostalom, čak i da ne volite whisky, znajte da onakvu koncentraciju ženske ljepote ne viđate tako često, pa razmislite drugi put i o tom motivu dolaska na whisky sajam. Prvo je uslijedila scanning šetnja između ingeniozno osmišljenih paletnih promo štandova, da vidimo što se sve nudi, a potom osmišljanje koncepcije kušanja. Odlučio sam se za koncept “nešto novo, nešto klasično”, jer ovakvi eventi nude savršenu priliku za to. Od samog eventa, dakle od veljače, potrudio sam se ponovo kušati neke od viskija koje sam tada kušao, kako bih Vam mogao napisati fer recenziju. U ovom postu dati ću recenziju jednoga od njih, a još tri ću opisati u zasebnim postovima tijekom ovog tjedna. Krećem od nečega što sam odavno htio kušati, a nisam došao u priliku do posjeta sajmu.

ardbeg_corryvreckan Retroaktivno: Whisky Fair Zagreb 2016Ardbeg Corryvreckan

Prije otprilike sedam, osam godina imao sam sreću kušati Airigh Nam Beist, ograničenu seriju sada već jednog od Ardbegovih klasika, koji se nažalost više ne može kupiti u redovnoj prodaji, samo na whisky aukcijama iz privatnih kolekcija. Bio je to jedan posebno zaokružen i robustan Ardbeg, iznimno tražen, no također i bez nasljednika na horizontu. Ipak, nije se dugo čekalo i 2009. godine svijetlo dana ugledao je prijestolonasljednik, Corryvreckan. Pitao sam se cijelo ovo vrijeme može li mali princ dostojno naslijediti kralja, no nakon tog subotnjeg kušanja, svaka sumnja je otklonjena. Znajte prije svega da Corryvreckan nije za svakoga, počevši od poznatog zadimljenog Ardbeg karaktera pa do 57,1% alkohola, no svaki die hard ljubitelj će znati cijeniti ovaj destilat, te bogatstvo okusa i aroma baš zbog tih 57,1%. Savjet: pustite ga prvo minutu, dvije u čaši da se malo oslobodi, bez obzira na opće popularno “mućkanje”, kako vas alkohol ne bi obeshrabrio na prvu.

Pročitajte još i  Eimverk, skriveni dragulj s Islanda

Aroma: beskompromisni tresetni početak, malo suhog voća, no kratko. Uz očekivani Islay intenzitet dima, provlače se i citrusi, trunčica cimeta, a lagano u pozadini i onaj miris svježe ubrane borovice, dok još uvijek u ruci držite i iglice, pa dođe do miješavine arome crnogorice i samog voća.

Okus: Ardbeg. U redu, može i malo detaljnije; kada prođe onaj prvi nalet alkohola svojstven jačim pićima, osjetiti ćete veoma bogat i dubok Islay scotch, sirovi duhan, malo dima i dalje, lagano papreno, ali ne pretjerano, onako na tragu raži. Pri kraju opet malo voćnih i citrusnih okusa. Koliko se god ja trudio, ne ide mi od ruke osjetiti more u Islay viskijima kao što možete pročitati u mnogim zabilješkama sa kušanja.

Završetak: dug, zemljan, nešto malo kave

Već sutra slijedi Lagavulin 16, a Knob Creek i Fujikai 10 nakon toga, sve u segmentu kušaonice.

Jedna od radionica/kušaonica koju sam posjetio na sajmu bila je i ona Johnnie Walkera, gdje se moglo kušati cijelu paletu popularnog šetača, uključujući i Platinum i famozni Blue. Kao što i sami znate Red Label je za obične smrtnike, poslužujete ga gostima koji se odazivaju na: “ja bi rakiju, ali ajde dajde mi taj whisky” ili onima koji piju whisky colu. Black i Double Black već ide onima koji piju blended scotch i znaju što je to, a budimo iskreni, Platinum i Blue i ne držite kod kuće tako često. Bez obzira na činjenicu da u Walkeru drže Blue kao trenutni high end za široke mase, meni je osobno Platinum Label i dalje najbolji Walker u obitelji. U svakom slučaju pohvale za Walker radionicu, edukativno i odrađeno nadasve zanimljivo za sve posjetioce, bez obzira na njihovu dotadašnju razinu poznavanja materije.

jwtasting Retroaktivno: Whisky Fair Zagreb 2016

Generalno sam ostao pozitivnog dojma po pitanju Zagreb Whisky Fair-a, a jedinu zamjerku imam na skoro nikakvu zastupljenost bourbona, gdje se nadam popravku sljedeće godine. Knob Creek je spasio dan, obranio me od najezde Škota i Japanaca, no osim toga, bilo je jako, jako tanko za ljubitelje američkog tekućeg jantara (onaj kupljen na veliko u Americi i pakiran u Njemačkoj ne računam u bourbone). Sve u svemu, tople preporuke za 2017. godinu. Dođite i kušajte, družite i opustite se, jer whisky nije samo za direktore i političare. 

Hvala gđi. Cvitković iz organizacije i na pristupu službenim fotografijama, a Zagreb Whisky Fair, vidimo se 2017.

zgwf2016_4 Retroaktivno: Whisky Fair Zagreb 2016

Save

Save

Save

Save

Save

SaveLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *