Whiskey and spirits blog

Dobrodošli u Cedar Ridge Distillery, 2. dio

Dobrodošli u Cedar Ridge Distillery, 2. dio
dcr_9 Dobrodošli u Cedar Ridge Distillery, 2. dio
formular po kojem se odobrava punjenje u boce nakon završnog kušanja.

U destilerijama poput ove svakodnevno se paralelno odrađuje većina operacija koje su sastavni dio tog posla, od osnova kao što je mljevenje žita do punjenja i etiketiranja boca. Razmišljam zadnjih dana čime se nadovezati, krenuti u drugi dio priče o iskustvu iz Cedar Ridge destilerije, pa se u razgovoru s prijateljima sjetih situacije s punjenjem bačvi. Taman smo bili završili punjenje jedne serije bourbona u boce i sada kako se oslobodilo dovoljno ex-bourbon bačvi, trebalo je dalje odabrati bačve za punjenje destilata od ječmenog slada, odnosno onoga što će se nakon izvjesnog vremena moći nazvati single malt whisky.

dcr_8 Dobrodošli u Cedar Ridge Distillery, 2. dio
bourbon na punjenju, a primjećujete li izvrsnu jantarnu boju?

Mladi kolega Zak i ja dobismo upute što da tražimo, pa se uputismo u odabir bačvi u najboljem stanju. Velika prednost ove i sličnih američkih destilerija je to što za razliku od Škota ne moraju kupovati ex-bourbon bačve, nego jednostavno iskoriste postojeće u kojima su držali svoj bourbon. Bilo je potrebno nešto preko dvadesetak istih, koje smo nakon lociranja počeli gurati i kotrljati prema krajnjoj destinaciji na punjenje. Zaku je već prošla koja kroz ruke, pa je to relativno lako odrađivao okomitom tehnikom valjanja preko rubova, kaže da je vidio kako to radi Kentucky ekipa dok je tamo boravio, a ja kao pravi balkanac rekoh sebi, jebo’ to, pa lakše ih je kotrljati. I naravno, što će meni rukavice, pa nisam curica za Boga miloga. Išlo je to dosta lagano, čak je i Zak na kraju promijenio tehniku kad je uvidio koliko je lakše, međutim pri kraju sam shvatio zašto rukavice; nisam mogao oprati ruke od kombinacije destilatom protkane smole i čađi u narednih nekoliko dana.

dcr_14 Dobrodošli u Cedar Ridge Distillery, 2. dio
Nolan Quint prebacuje pune bačve u skladište.

U međuvremenu su Kent i Kolin prebacili destilat u glavni spremnik, priključili pumpu i sve je bilo spremno za punjenje. Kent je krenuo s punjenjem, ja stanem kraj njega, gledam, pratim i rekoh, ajd daj meni da probam, svejedno nemam sad ništa za raditi, daj da i to isprobam. Njemu dobro došlo, imao je posla s nekoliko velikih spremnika vina, iskreno pojma nemam šta je radio, ali dobro, nisam previše pitao niti me zanimalo u tom trenutku (Cedar Ridge je između ostalog i vinarija, a Kent Foulker glavni vinar). Bio je uz mene prilikom punjenja prve, čisto dok ovladam tehnikom jer u jednoj ruci držite crijevo sa svojevrsnim inox nastavkom u obliku slova S, koji ide u bačvu, a u drugoj daljinski od pumpe s kontrolom brzine, sa naravno on/off prekidačem. Mislim si, dobro što je sad tu problem, držiš crijevo, puniš, kad dođe do kraja, ugasiš i tjeraš dalje, nisam idiot. Tako je i prošlo s prvom bačvom, kao isprogramirani robot u tvornici, dopunio do samog vrha bez prolivene kapi, pa uzmem drveni čep, čekićem ga zakucam do kraja i ajmo dalje. Kent gleda, reče odlično, samo tako nastavi, imaš još dvadesetak. Pretpostavljate da se dalje naravno desila slična situacija kao i sa kotlom tjedan dana ranije? Upravo tako, punim drugu bačvu, ujedno se zaje…. s daljinskim od pumpe, vrtim gore dolje, usporavam, ubrzavam, kao testiram optimalnu brzinu procesa, pravim se pametan, međutim ujedno cijelo vrijeme snifam alkoholne pare destilata na preko 60%. Kad smo već kod alkoholnih para, nakon svakih pet, šest napunjenih bačvi morao sam van na par minuta da udahnem svježeg zraka. Kada stojite direktno iznad otvora bačve i morate pratiti dok se ne napuni do kraja, sav alkohol koji se prilikom punjenja oslobađa u zrak ide pravo prema vama, kao da stojite direktno iznad otvora rezervoara dok tankate gorivo na benzinskoj. Da me je netko sa strane gledao, rekao bi; vidi ovu stoku iz destilerije, stalno su pijani, kako uopće išta naprave tamo.

Pročitajte još i  London Craft Distilling Expo 2016

Evo druga bačva pomalo pri kraju, usporavam rad pumpe, taman da je natankam na rub, onako do savršenstva, ali pametnjaković nije računao na osnove fizike. Ugasim pumpu s razinom na savršeno, ali to i dalje teče. Jebote što sad, prebacuj odmah u drugu bačvu, a kako je na kraju crijeva već spomenuti inox S oblika, ne možeš držeći sve to u rukama u brzini niti izvaditi van niti pogoditi drugu rupu iz prve. Što se desilo? Kao što rekoh, elementarna fizika, od pumpe do kraja crijeva ima desetak metara, crijevo u potpunosti ispunjeno tekućinom koja će ako se nađe u slobodnom padu, na tom kraju isteći van. Osnovna škola, zar ne? Okupao tako ja i bačvu koju sam punio i onu do nje koja je bila sljedeća, a Kent gleda i smije se. Rekoh, eto prolih jedno 20-30 dolara, na što će on, ovo je single malt, računaj više, otprilike $50-60. Nije mi baš bilo svejedno, ali kako i on sam kaže, ne sekiraj se, nisi ni prvi ni zadnji koji je tako prolio, a bilo je zamjetno većih količina. Čuo sam i jednu priču gdje se mislilo da se izljeva višak vode iz jednog spremnika u odvod, a ustvari se radilo o mladom bourbonu, pa si zamislite tu situaciju. U svakom slučaju si bačvu pripremio i izvana, što će dati jednu dodatnu izvrsnu notu single maltu, terroir, u šali će on. Moram priznati da mi je najveće zadovoljstvo u cijelom procesu pričinjavalo zakucavanje čepa čekićem, što je i razumljivo jer u tom trenutku znam da kreće ona posljednja etapa procesa stvaranja viskija, a uvijek je zadovoljstvo okinuti čekićem po nečem, zar ne? Lijepo je biti dijelom kompletnog procesa, a pogotovo zanimljivo sagledati iz perspektive jednog radnog dana u kojem krenete sa mljevenjem žita i završite s punjenjem boca, pakiranjem istih u kutije, spremanjem za dostavu. Čini se tako lako, tako brzo, zar ne….. Bilo je još nekoliko zanimljivih situacija, priča i pričica, no pustimo to sada za neki drugi trenutak, možda neko okupljanje i tome slično. Htio bih napisati i par riječi o samoj destileriji, o njihovim proizvodima.

Cedar Ridge, vinariju i destileriju osnovali su Jeff i Laurie Quint prije petnaestak godina, te je smjestili na lokaciju koja se nalazi na pola puta izmeđa dva veća grada u tom dijelu Iowe, Iowa City i Cedar Rapidsa, a neposrednoj blizini mjestašca zvanog Swisher. Prvotno su krenuli samo kao vinarija uz povremeno posluživanje najjednostavnije hrane, da bi s godinama razvili veoma uspješan proizvodno ugostiteljski biznis, gdje s jedne strane rade vina i jaka alkoholna pića, a s druge ugošćuju ljude u restoranu i omogućuju sve vrste okupljanja i druženja, od team buildinga do vjenčanja. Najbolje o njima govori Cedar Ridge tagline “Celebrate with us”, koji povezuje sve aspekte njihovog biznisa u jednu uspješnu cjelinu.

dcr_13 Dobrodošli u Cedar Ridge Distillery, 2. dio

 

Odrastao i za cijeloga života u Iowi, Jeff je razmišljao, pa proizvodimo toliko kukuruza, više manje najpoznatija savezna država po tome, a nitko ne radi bourbon. Zašto? Zašto ne bih ja proizvodio Iowa bourbon? Tako je Cedar Ridge postao prva destilerija u Iowi nakon prohibicije i danas rade jedan od najboljih craft bourbona. Ustvari, maknimo se od riječi craft. Ista sve više počinje gubiti vrijednost tolikom zloupotrebom u zadnje vrijeme, no pustimo tu temu za neke druge diskusije. Osim bourbona kao američkog trademarka, Cedar Ridge proizvodi i vrhunski single malt whisky koji nastaje kao blend maltova koji su ležali u sasvim različitim bačvama, neki u ex-bourbon, neki u ex-rum, ex-sherry, itd. Nakon što odaberu sve bačve po tajnom receptu, isprazne ih u veliki drveni, primarnom namjenom vinski spremnik, gdje whisky dodatno odležava još nekoliko mjeseci kako bi se arome stopile i single malt poprimio jedinstveni izričaj. Nakon toga whisky pune u boce, no samo pola sadržaja iz spremnika kako bi dalje mogli nastavili po solera principu. Dakle, drugu polovicu nanovo dopune iz nove kombinacije bačvi za koje ocijene da su spremne i tako se vrti krug svakih nekoliko mjeseci.

Pročitajte još i  Koji europski craft gin kušati?

Uz gore pomenuto, Cedar Ridge proizvodi i još jedan jedinstveni whiskey, malted rye, inače veoma tražena roba u zadnje vrijeme. Iz naziva vidite da se radi o sladu od raži, a kako sam osobno nekoliko dana sudjelovao u proizvodnji od zrna na dalje, osobno bih mu nabio cijenu na bar 150 dolara po boci, obzirom kolika je zaje…., pogotovo u kuhanju. Kad master distiller javi dečkima u kuhinji (pivarima) da se npr. od ponedjeljka radi malted rye sljedećih nekoliko dana, ekipa obično mora proći visinske psihološke pripreme prije nego krene u proizvodnju. U redu, šalu na stranu, dečki su to već savladali kako treba, pronašli optimalne postavke na mlinu, recept za kuhanje, ali dok se ne uđe u štos, što bi se reklo, izgubiti ćete i vremena i živaca i nemali broj puta preispitati odluku o nastavku proizvodnje tog viskija.

dcr_7 Dobrodošli u Cedar Ridge Distillery, 2. dio

 

Nadalje jedna od posebnosti koju možemo pronaći u whiskey spektru ove destilerije je i 100% wheat, odnosno potpuni pšenični whiskey. Isti se odlikuje baršunastom mekoćom i lakoćom ispijanja, doslovno na granici samokontrole. Pored ovih viskija i još nekoliko sezonskih ekspresija istih, Cedar Ridge proizvodi i gin, vodku, rum, rakije od jabuka i krušaka, te brandy, za koji koriste plodove svojih vinograda. Moj osobni favorit u trenutnom spektru Cedar Ridge jakih alkoholnih izričaja je port finish bourbon, relativno ograničene serije, a cijenom nešto sitno ispod $50 za bocu od 750ml.

Za kraj bih izdvojio nešto zbilja posebno i neočekivano, ali nešto o čemu ću detaljnije u sljedećem postu koji će biti više fokusiran na tasting notes, na kušanje Cedar Ridge viskija. Naime, radi se o peated bourbonu, seriji koja još nije niti ugledala svijetlo dana, ustvari vrlo ograničenoj seriji koja se materijalizira u obliku samo četiri bačve. Ono što su Jeff i ekipa učinili je završno dozrijevanje bourbona u bačvama koje su kupili u Škotskoj, po dvije bačve iz Laphroaig i Glenglassaugh destilerija, kako bi kroz ovu eksperimentalnu seriju vidjeli ima li peated bourbon potencijala. I ima li? Više o tome u sljedećem kušaonica postu… (ajme što sam mrzio kad mi na kraju Zagora ili Komandanta Marka napišu nastavak u sljedećem broju 🙂 )

dcr_12 Dobrodošli u Cedar Ridge Distillery, 2. dio

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *