Whiskey and spirits blog

Lagavulin 16

Lagavulin 16

Lagavulin whisky je u zadnje vrijeme posebno dobio na popularnosti i kao omiljeni whisky Rona Swansona, lika iz serije Parks and Recreation, kojega utjelovljuje glumac Nick Offerman. Offerman je naime glavni razlog zbog kojega je lik Rona Swansona veliki ljubitelj Lagavulina, jer je ta ljubav potekla od samog Offermana, pa su tako odlučili i da je prenesu na lik iz serije. Samo ime Lagavulin poteklo je od istoimenog zaljeva u kojemu se nalazi destilerija, a smjestila se u neposrednoj blizini još dviju poznatih Islay destilerija. Biti ću precizniji, pa napomenuti da se destilerija Lagavulin nalazi točno između destilerija Ardbeg i Laphroaig, te doslovno možete prošetati od prve do treće.  Nekada je tu postojala i četvrta destilerija, Port Ellen, no ona danas funkcionira kao sladorana koja sladom opskrbljuje ostale Islay destilerije, među kojima i Lagavulin.

 

Lagavulin destilerija je danas u vlasništvu Diageo-a, a osnovana je davne 1816. godine od strane Johna Jonstona i Archibalda Campbella. Obzirom na današnju traženost, kao što bi Ralfy rekao na svom youtube kanalu, teško je povjerovati da je pred dvadesetak-tridesetak godina Lagavulin radio samo dva dana u tjednu, a danas da bi zadovoljio potrebe tržišta mora raditi 24 sata dnevno.

lagavulin_16_boca-683x1024 Lagavulin 16Da prijeđemo na naslov teme, odnosno na dotični Lagavulin 16. Ovaj šesnaest godišnji Islay scotch nije jeftin, pogotovo za hrvatske prilike, no kada ga pijete, točno znate da je to zaista jedan whisky visoke kvalitete. U našim dućanima ćete ga naći desetak do dvadeset eura skuplje nego u nekim dobrim europskim webshopovima, no kada uračunate dostavu, to vam dođe na isto. S druge strane, dvadesetak. tridesetak kuna za probati Lagavulin 16 u nekom od barova, zaista nije puno, tako da nemate nikakvu ispriku da ga ne kušate.

Pročitajte još i  Što je to uopće alpski whisky?

Alkohol: 43% – volio bih ga kušati na 46-47%, to bi bila prava stvar

Aroma: (pustite ga da malo odstoji), dim odmah u startu, istovremeno pikantne i slatkaste note treseta, prekrasno.

Okus: bogato, veoma bogato i tresetno sa voćnim notama, spoj slada i bačve u najboljem obliku.

Završetak: dug, lagano pikantan, dosta aromatičan, uz čak i malo suhog voća, rekao bih da mi baca na suhe smokve – genijalno!

Radi se o jednom specifično dobrom scotchu pravog Islay karaktera, koji je odležavao u bourbon bačvama te dovršen u sherry bačvama. Lagavulin 16 je whisky koji se svakom pravom ljubitelju i znalcu mora naći u osobnoj kolekciji, čuvan za posebne trenutke i najbolje prijatelje.

Za kraj i neizbježno legendarni Nick OffermanLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *