Whiskey and spirits blog

MB72, borovica upoznaje hmelj

MB72, borovica upoznaje hmelj

mb72_1 MB72, borovica upoznaje hmelj

Otišao na BeerYard festival u Zagreb, a vratio se s bocom domaćeg hoppy gina, ukratko.

Hrvatska javnost, pogotovo ona više hedonistički raspoložena, zadnjih godinu dana svjedoči ponovnom uskrsnuću neko vrijeme marginaliziranog alkoholnog pića, a svojevremeno čak i omraženog. Ovo piće svoje korijene vuče iz Nizozemske, gdje se i dan danas radi genever, pa pogađate da je naravno riječ o ginu, koji je nastao od genevera, što naziv, što samo piće.

U svijetu ovaj trend traje već dobrih desetak i više godina, sa pravom eksplozijom u proteklih četiri do pet, gdje skoro da i ne postoji destilerija da ne radi gin. Zašto je došlo do toga je veoma logično i jednostavno za objasniti. Ne radi se ovdje naglom porastu interesa ili razvoja svijesti o ginu, već o rezultatu booma craft destilerija na zapadu, ponajviše u sjevernoj Americi i Velikoj Britaniji.

Jasno je da je whisky flagship iliti zapovjedni brod svakog proizvođača, no whisky se čeka, a novac se troši na proizvodnju, odlazi, povrata nema bar nekoliko godina. U whisky proizvodnju se ne upušta bez financijske zaleđine, no bez obzira, nekakav priljev sredstava je potreban odmah, pa su se u destilerijama “sjetili” da proizvode vodku i gin uz pomoć jeftinog etanola proizvedenog u velikim industrijskim destilerijama poput MGP-a iz Lawrenceburga, Indiana. Najčešće je to 96% etanol žitne baze što se tiče vodke, no za gin se koristi svašta, žito, melasa, voće poput jabuka i grožđa…. Poanta priče je da se vodka i gin mogu staviti na tržište relativno brzo i to je bilo rješenje za dotok novih sredstava dok whisky ne sazrije.

S vremenom je pojavom sve više craft brandova gin uhvatio zamah i dobio ponovo na popularnosti, pa su se počele otvarati i destilerije koje isključivo proizvode samo to alkoholno piće. Već su počele i priče o gin balonu, o zasićenju tržišta, no zadnje analize govore da gin ima još mjesta za rast, da ima još koju godinu popularnosti pred sobom.

Pročitajte još i  Koji europski craft gin kušati?

Hrvatski proizvođači su relativno kasno krenuli sa proizvodnjom, ali to ne znači da su i zakasnili, a kamoli da se nema više što novoga za ponuditi. Veoma dobar primjer toga je i domaći gin MB72, OPG-a Bošnjak, inače poznatijeg po proizvodnji piva. Istina da je naziv gina rudimentaran, što u načelu ne mora biti ništa loše, ali isti pridjev se nipošto ne bi mogao upotrijebiti i za tekućinu koja se krije iza tog naziva. Ono što je mene najviše zaintrigiralo da kušam ovaj gin je činjenica da se ne radi o već ustaljenom London dry gin stilu, već o destilatu sa craft pivom kao baznim alkoholom.

mb72_2 MB72, borovica upoznaje hmelj

Gin dolazi u boci Oslo stila, zapremnine 700ml, već tradicionalnom izboru mnogih craft destilerija, čistog dizajna etikete na kojoj se veoma jasno može pročitati o kakvom se proizvodu radi, a bonus na istoj je i uredno naveden sastav bilja korištenog u destilaciji. Što se tiče mojih zapažanja, odmah se vidi da je gin bistar, da nema vizualno uočljivih ulja. Uvijek ugodno i obećavajuće je da prilikom prvog kušanja osjetilom mirisa alkohol nije bio agresivan, već su u prvi plan izbile jasne i svježe citrusne arome, ponajviše naranče. Da se odmah da do znanja da se radi o ginu, osjeti se i borovica, koja govori da je tu, ali da ona čini gin koji nije rigidan. Dalje sramežljivo, ali primjetno svoje mjesto pod suncem pronalazi i hmelj, kojega se u mirisu ne osjeti toliko koliko borovicu i naranču, ali dovoljno da se prepozna da se radi o nečemu drugačijem, da misao krene prema pivu.Kod same konzumacije, prevladavajuće arome naranče i borovice se transformiraju u kremozno i zaokruženo iskustvo gdje hmelj izbija u prvi plan. Okus traje dosta dugo, veoma podsjećajući na IPA pivski stil, pa bih se čak usudio i nagađati da je baza bio baš neki India pale ale.

Pročitajte još i  anCnoc whisky kušanje

Gin MB72 je veoma dobar proizvod kod kojega se vidi da se radi o destilatu čistog srednjeg toka, bez suvišnih ostataka esencijalnih ulja. Zaokruženost destilata upućuje na zrelost koja ukazuje na to da se nije žurilo s punjenjem i plasiranjem, što je svakako za pohvalu. Proizvođač napominje kako je u određenim fazama proizvodnje rađena i filtracija kroz aktivni ugljen, što pomaže očistiti destilate od agresivnijih i neprijatnih elemenata, ali također zna i eliminirati neke koji bi možda još i obogatili aromatska svojstva. Kako bilo da bilo, rezultat je pozitivan, ako je nečega lošeg bilo, aktivni ugljen je to ispeglao.

Gin je punjen sa 41,8% alkohola, ali osobno bih volio ovaj gin kušati u rasponu od negdje 46% prema 43% alkohola, da vidim jesmo li možda nešto propustili, jesmo li možda ostali zakinuti za neke arome. Također bih pokušao i sa recepturom gdje bih u drugoj destilaciji uz borovicu i ostalo bilje dodao još hmelja kako bi se naglasila baš ta komponenta. To bi mogao biti neki drugi, hmeljski pojačan batch, zašto da ne? Kako bi rekao Miro Šuvak iz Nove Runde, #dozivihmelj.

Mjesta za napredak ima kao i kod svakog proizvoda, ali da se razumijemo, MB72 gin je sam po sebi jedno kvalitetno i zaokruženo piće koje glatko klizi niz grlo, pogotovo ako ste ljubitelj craft piva, pa mi ga je šteta bilo miješati sa tonikom. Svakako i to treba probati, jer gin je čest sastojak u miksologiji, no ponavljam, ovoga mi je nekako bilo grijeh razvodnjavati.

Kad se sve zbroji i oduzme, kao kupac bih dao novac za ovaj gin i bez razmišljanja ga nudio kako znalcima tako i onima koji gin kušaju po prvi put. Nisam nažalost još kušao ostale hrvatske uratke, ali ako su kao ovaj, imamo se čemu veseliti u budućnosti.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *