Whiskey and spirits blog

Woodford Reserve Distiller’s Select

Woodford Reserve Distiller’s Select

 

Woodford_Reserve_naslovna Woodford Reserve Distiller’s Select

Danas ću pisati o jednom bourbonu na koji sam već duže vrijeme htio skrenuti pažnju, ali nekako sam se uvijek zadržao samo na konzumaciji, a opjevavanje ostavljao kao pozadinsku radnju za; “budem, hoću, evo od ponedjeljka pišem o tome… “

Ne radi se o craftu, već o jednom od najvećih svjetskih proizvođača, no kada govorimo o industriji i craftu u proizvodnji jakih alkoholnih pića, bitno je naglasiti neke stvari. Svi smo u ovom jeku buđenja craft, tj. zanatskog pivarstva naučili značenje riječi craft, odnosno što je to zanatsko pivo i što su zanatske pivovare, što i tko su master breweri, iliti pivari. Znamo da je craft brewing eksplozija jednostavno bila neizbježna, jer nam je industrija desetljećima servirala piva koja su kvalitativno znala biti i daleko ispod minimuma, daleko ispod granica pitkosti (raznovrsnost nećemo ni spominjati). U Americi je to bilo najviše izraženo, nekada ste mogli birati, hoćeš Bud ili Miller, hoćeš možda neizostavnu light verziju? Sve su imale isti okus, a ako ste ih popili dovoljno mogli ste se napiti, studentskm bratstvima dovoljno. Sve to velike pivovare su razmišljale na samo jedan način; jel’ pivo – jest! Jel’ ima alkohola – ima! Jesmo zaradili – jesmo! Cijela priča se vrtila u krug, rezultirajući revolucijom koje smo u nas svjedoci zadnjih par godina, no revolucijom koja je u Americi krenula još prije tridesetak i kusur godina.  

Kod jakih alkoholnih pića je ta situacija bila, pa možemo ustvrditi, skoro nepostojeća. Najveći svjetski proizvođači su uživali, točnije, uživaju i dan danas kultne statuse među ljubiteljima dobre kapljice. Buđenje craft destilerija u Americi je više rezultat postprohibicijske ere koja je drakonskim zakonskim normama omogućavala funkcioniranje samo tim velikima koji su mogli zadovoljiti formu, odnosno koji su mogli platiti sve troškove poslovanja, jer znajte da je posjedovanje ozbiljne destilerije jedan strašno skup sport. I danas je u potpunosti zabranjena bilo kakva osobna proizvodnja, što je nama apsolutno stran pojam. Zanatske destilerije u našim krajevima postoje odavno, a svi koji u jesen pečemo rakije to radimo bez opterećenja (naravno, ako se držimo zakona) i ne skrivamo se po šumamama Apalachiana kao američki moonshineri. Svi smo mi u Hrvatskoj i ostalim zemljama bivše države destileri zanatlije u jednom ili drugom obliku, samo je pitanje proizvodimo li za sebe ili za prodaju, te koliko uopće proizvodimo. Dakle, kao što vidite u ovom kratkom osvrtu, kod jakih alkoholnih pića i stvaranja craft pokreta u Americi, pitanje nikada nije striktno bilo vezano uz kvalitetu pića, pa kome milo kome drago, veliki su ti kojima također skidamo kapu.

Woodford Reserve Distiller’s Select je bourbon o kojemu ću reći nešto više u ovom postu. Woodford Reserve je destilerija u vlasništvu Brown & Forman kompanije, inače one koju svi poznajemo kao proizvođača najpoznatijeg američkog whiskeya širom svijeta, Jack Daniel’sa.

Kroz povijest, ova destilerija promijenila je nekoliko imena i vlasnika, a osnovao ju je Elijah Pepper 1812. godine, da bi vrhunac dosegla pod upravom njegova sina Oscara. Destilerija je bila poznata pod imenom Old Crow Distillery, a tadašnji master distiller bio je današnja legenda ove industrije, Škot, Dr. James C. Crow. James Crow je zapečatio svoje ime u povijesti kao prvi destiler koji je počeo koristiti tzv. sour mash proces, gdje se dio komine iskorištene nakone destilacija koristi kao starter za novu fermentaciju. Kiselina iz te potrošene komine (engl. mash) pomaže u spriječavanju stvaranja neželjenih bakterija u novom mashu, te pomaže kvascima u njihovom poslu uravnotežujući pH vrijednost. Kako nisam kemičar, neću u detalje, nego idemo dalje sa pričom. Druga stvar po kojoj je James Crow ostao zapisan u knjigama je temelj koji je postavio u procesu proizvodnje bourbona, procesu koji je danas dio zakonske regulative da bi se bourbon uopće mogao zvati bourbon. Crow je prvi koji je whiskey odležavao uvijek u novim bačvama od američkog hrasta, spaljenima iznutra naravno.

Woodford_Reserve_Distillery Woodford Reserve Distiller’s Select

Woodford Reserve destilerija kakvu danas poznajemo restaurirana je i ponovno pokrenuta 1996. godine na Glenn’s Creek Road lokaciji, no uz jednu veoma bitnu razliku u odnosu na sve ostale američke destilerije (ne odnosi se na craft). Ta razlika se odnosi na tip destilacijskih kotlova korištenih u proizvodnji. Bili su prva velika američka destilerija koja je koristila whisky kotlove poznatog škotskog proizvođača; Forsyths. Gotovo sve škotske destilerije koriste njihove whisky kotlove, a američke koriste tzv. column ili continuous stills. Obzirom da 99% literature čitam na engleskom, ne znam točan hrvatski termin za ovaj tip kotla, no da ne gubimo nit oko Woodforda, evo link na wikipediu za one koje zanimaju detalji – https://en.wikipedia.org/wiki/Column_still

Za Woodford Reserve Distiller’s Select tvrde da se danas u potpunosti proizvodi lokalno na Forsyths kotlovima, no nekoliko izvora govori da je proces nastanka malo drugačiji ili je bar tako bilo u početku, od 1996. na dalje. Naime, Brown Forman u svom vlasništvu ima i Early Times destileriju (Shively, Kentucky) u kojoj se proizvodi Old Forester bourbon, a priča kaže da se upravo mladi whisky rađen po Old Forester receptu prevozi u Glenn’s Creek Road i tamo se miješa sa, na Forsyths kotlovima proizvedenim destilatom, te ta kombinacija nakon odležavanja čini Woodford Reserve bourbon. Kako bilo da bilo, bourbon je svakako vrijedan pažnje.

Sama kategorija u koju možemo svrstati Woodford Reserve Distiller’s Select je tzv. super-premium segment kako ga američki kolege zovu, dakle kategorija iznad klasičnih bourbona koji se kreću od 100 do 200 kuna vrijednosti po našim trgovinama. Što se tiče konkurencije, u nju primjerice možemo svrstati Knob Creek (Jim Beam), Wild Turkey Russell’s Reserve (Pernod Ricard), Evan Williams Single Barrel Vintage (Heaven Hill), pa Bulleit (Diageo) i Eagle rare Single Barrel iz Buffalo Trace destilerije.

 

Pročitajte još i  Eimverk, skriveni dragulj s Islanda

Woodford Reserve Distiller’s Select – opis

Sam bourbon dolazi u privlačnoj retro dizajniranoj, inače i veoma praktičnoj boci, što barmeni posebno cijene. Etiketa prati isti stil, te nam u elegantnom minimalističkom obliku donosi sve potrebne informacije.

Lincoln_Henderson-224x300 Woodford Reserve Distiller’s Select
Lincoln Henderson

Izvorni glavni destiler: Lincoln Henderson

Receptura (mashbill): 72% kukuruz, 18% raž i 10% slad

Alkohol: 45,2%

Aroma: bogata voćna, puno suhog voća, malo se osjete kakao i vanilija, rekao bih čak i rum u tragovima.

Okus: teško je to uopće opisati, veoma bogat, u potpunosti prati aromu i ispunjava svaki kutak. Tu ima svega, naranče, cimeta, čokolade, karamele, jedan od bogatijih bourbona koje sam probao.

Završetak: ugodan i dug, kremast, vuče na još svaki put.

U Hrvatskoj nemamo bogat izbora bourbona, a kamoli kvalitetnog, pa stoga kada se nađete u situaciji da želite popiti kvalitetan bourbon, svakako pitajte barmena ukoliko imaju i Woodford Reserve Distiller’s Select. Kod nas u Rijeci je uz Knob Creek jedina pristojna stvar koja se može pronaći po kafićima kada je bourbon u pitanju. Preporučujem probati bez obzira na širinu ponude ugostiteljskog objekta ili dućana u kojem se našli.

Save

SaveLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *